Dziwne – tofu, a dobre…

Nigdy nie sądziłam, że pochwalę jakąś potrawę z tofu, ale jak widać pobyt w Japonii potrafi zmienić optykę nawet w aż tak, wydawałoby się, fundamentalnej kwestii. Otóż w ramach naszego planu wyszukiwania coraz to nowych rodzajów jedzenia trafiliśmy w Nara, wśród małych uliczek pełnych starych drewnianych domków, na malutką restaurację Kondou Tofu, która specjalizuje się wyłącznie w daniach z tofu, oczywiście własnej produkcji. Do restauracji można też przyjść na wypitą w progu szklaneczkę domowego mleka sojowego, bo to miejsce to chyba przede wszystkim wytwórnia doskonałych produktów z soi, a dopiero potem restauracja. Nasze pojawienie się bez rezerwacji wywołuje uprzejme zdziwienie – chcielibyśmy lunch? A czy wiemy, że on kosztuje aż dwa i pół tysiąca jenów? Już wiemy, że wśród Japończyków panuje przekonanie, że dla zagranicznych turystów wszędzie jest za drogo, ale 22 dolary od osoby w restauracji na bardzo wysokim poziomie za gigantyczną ucztę z 13 (!) dań z wliczoną nieskończoną ilością herbaty i brakiem obowiązku (a wręcz z zakazem) płacenia napiwku to chyba cena dość umiarkowana? Po wyjaśnieniu tych wątpliwości zdejmujemy buty, zakładamy obuwie zamienne i zasiadamy przy niskim drewnianym stole wyposażonym w palnik. No i zaczyna się. Najpierw dostajemy porcyjkę dzisiejszego mleka sojowego do spróbowania, czy dobre. No i dobre! Potem wjeżdża oboro tofu, czyli tofu miękkie, niepłukane i bogate w smaku. Następnie yuba, czyli skórka z tofu, coś jak mozzarella straciatella. Potem: delikatne tofu podgrzewane w wodzie na palniku na naszym stole, podawane z różnymi rodzajami soli, tofu smażone, tofu w marynacie, tofu z piklami, tofu z tofu i tofu, i deser też z tofu. Wszystko to jest wyborne, delikatne i kremowe, a zarazem bogate w smaku i konsystencji. Związek z nieapetycznym foliowanym brykietem z supermarketu, dla zmyłki również nazywanym „tofu”, nie występuje. Jesteśmy w siódmym niebie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>